Text Size
  • IMG 3509a
  • IMG 3384a header
  • IMG 3444a
  • Header 2
  • Header 1

Vogels uit Australie

Bruinborstrietvink

Lonchura castaneothorax

De Bruinborstrietvink is een vogeltje uit de familie van de prachtvinken (Estrildidae). Het kopje en nek zijn bruin met wat grijs. De kin en het bovenste deel van de keel is bruinzwart, de borst is kastanjebruin met daaronder een donkere streep, de buik is wit. Rug en de vleugels zijn kastanjebruin, met daaronder donkere streepjes en de staart is geelbruin.Het vrouwtje is vrijwel gelijk aan het mannetje. Soms is de kruin van de man iets lichter grijs, de zwarte borstband wat breder en het geel van de buik wat lichter van kleur. Het verschil kan je zien, wanneer man en pop naast elkaar zitten. De totale lengte van kop tot puntje van de staart is 11 centimeter.

Deze soort is oorspronkelijk afkomstig uit noordelijk deel van Australië tot Nieuw-Zuid-Wales en telt vijf ondersoorten:
  • L. c. uropygialis: noordwestelijk Nieuw-Guinea.
  • L. c. boschmai: westelijk Nieuw-Guinea.
  • L. c. sharpii: noordelijk en noordoostelijk Nieuw-Guinea.
  • L. c. ramsayi: zuidoostelijk Nieuw-Guinea en de D'Entrecasteaux-eilanden.
  • L. c. castaneothorax: noordelijk en oostelijk Australië.
Het is een actief, levendig, sociaal vogeltje die zeer geschikt is voor een gezelschapsvolière met andere tropische prachtvinken. Het is een niet al te teer vogeltje dat als het goed geacclimatiseerd is, prima (het liefst in een groepje) in een buitenvolière gehouden kan worden. In de winterperiode moeten zij de beschikking hebben van een tocht en vorstvrij binnenverblijf. 

VOEDING
Zoals andere Australische prachtvinken. De vogels broeden zowel in een nestkastje maar bouwen zelf ook graag een nest in een lage struik. Als nestmateriaal maken ze gebruik van grashalmen, kokosvezel, hooi, mos, veertjes, dierenhaar e.d. Het popje legt tussen de vier en zes eieren. De eitjes worden door beide ouders bebroed en komen na ongeveer 13 dagen uit. De jongen worden door beide ouders groot gebracht. Na ong. 3 weken vliegen ze uit, waarna ze nog enkele dagen naar het nest gaan om er te slapen. En zijn daarna na ong. 3 weken zelfstandig Met een maand of vier zijn de jongen op kleur en zullen de mannetjes gaan zingen. Zorg voor voldoende natuurlijke takken/ zitstokken van verschillende dikten, zodat de nagels af kunnen slijten. Deze vogeltjes bastaarden met Japanse Meeuwtjes.

Bron tekst gedeeltelijk Wikipedia.
foto's John Griffith en Ian Montgomery

Bruinborst rietvink 1Bruinborst rietvink 2bruinborst rietvink 3
Bruinborst rietvink John GriffithBruinborst rietvink John Griffith 2Bruinborst rietvink John Griffith 3
Bruinborst rietvink John Griffith 4Bruinborst rietvink John Griffith 5Bruinborst rietvink John Griffith 6