Text Size
  • IMG 3509a
  • IMG 3384a header
  • IMG 3444a
  • Header 2
  • Header 1

Zwarte stip bij kanaries en Cultuurvogels

Een nachtmerrie voor elke kanarie en cultuurvogel kweker die er mee te maken krijgt! Wanneer de jongen een tot twee dagen oud zijn, kan je al een enigszins verzonken klein donker vlekje aan de linkerzijde van het bovenste buikgedeelte, juist voor het borstbeen zien.(niet bij alle jongen is dat in het begin duidelijk te zien). De jongen lijken kleiner te worden alsof ze verdrogen,rond het donkere vlekje lijkt het als het ware te gaan "rotten". De jongen zijn meestal na een paar dagen al dood. De pop zal in de meeste gevallen, deze jongen niet meer voeren, al zijn ze in begin net zo levendig als de andere jongen in het nestje. Slechts een enkele keer komt het voor, dat wanneer de pop erg goed blijft voeren, de jongen die in mindere mate zijn besmet, het toch redden.

zwarte stip

De jongen die deze stip laten zien, moeten direct uit het nest worden verwijderd, voordat het nest wordt bevuild met de waterige, geel gekleurde mest. Doordat het vliesje rond de mest ontbreekt, kan de pop dit niet uit het nest verwijderen. Hierdoor lijkt dit op een E-coli besmetting. De zwarte stip die is te zien, is de aan de lever verbonden galblaas, die een afwijkende donkergroen/zwarte kleur vertoont tegenover lichtgroen bij gezonde jongen. Daar door wordt dit "zwarte stip" genoemd. Dit wordt meestal veroorzaakt door het Circovirus. Vogels, besmet met dit virus, vertonen vaak geen verschijnselen,maar kunnen het wel doorgeven aan de jongen. De weerstand/ immuniteit van een jong bepaald of dit virus zich openbaart. Er zijn n.l. ook wel jongen in een nestje, die dit niet laten zien. Waarschijnlijk blijft dit virus wel latent aanwezig in de vogel.

Door ondervinding van enkele kwekers lijkt het erop, dat het meestal de pop is, waarbij dit virus actief wordt en dit aan de jongen overbrengt, door stress! Als gevolg van; lichaamsveranderingen bij het geslachtsrijp worden, dwang te kweken, van de gemeenschappelijke vlucht naar de kweekkooi verhuizen, regelmatig worden opgeschrikt door de verzorger, nestbouw, al dan niet overeenkomen met de kanarieman (zich laten domineren of vechten), paren, eieren leggen, broeden en meestal alleen de jongen voeren En het is denkelijk vooral de periode tot en met het eierenleggen dat voor de pop cruciaal mag genoemd worden om al dan niet nakomelingen met zwarte stip te veroorzaken. Bij mannen is dit niet het geval, en het lijkt dat de mannen bij verkoop, geen nakomelingen krijgen met zwarte stip!
(Of dit werkelijk zo is? )

Antwoord van gesp.Vogeldierenarts Hedwig van der Horst op mijn vraag over Zwarte stip; Zwarte stip hoeft niet altijd veroorzaakt te worden door Circovirussen. Erfelijkheid, bacteriële en andere infecties en voeding kunnen ook een rol spelen. Als de kanaries circovirus hebben kun je proberen ze te testen of je kunt van de afwijkende jongen de nestgenoten en ouders verwijderen uit het bestand. Er zijn medicijnen om de infectie te remmen maar helaas doden die het virus niet.