Text Size
  • IMG 3509a
  • IMG 3384a header
  • IMG 3444a
  • Header 2
  • Header 1

Zieke vogels

HERKENNEN
Het herkennen van een zieke vogel is niet eenvoudig omdat een zieke vogel nooit zal laten zien dat hij ziek is. Dit klink misschien raar maar in de natuur zou een dergelijke vogel direct ten prooi vallen aan zijn natuurlijke vijanden. Pas op het aller laatste moment als de vogel al erg ziek is kunt u pas zien dat er iets aan de hand is.

Observeer daarom uw vogels altijd van een afstandje zodat de vogel u niet in de gaten heeft, pas dan zal hij zich veilig voelen en zijn ware lichaamsgesteldheid tonen. Een zieke vogel zit meestal met opgezette veren en op twee poten op een stok te slapen met de snavel tussen de veren. Een gezonde vogel slaapt meestal met één poot opgetrokken op zijn stok. In een later stadium zal de vogel niet meer met de snavel tussen de veren slapen, maar met de kop recht vooruit en maakt daarbij de indruk dat hij adem te kort komt.

Het immuunsysteem van de vogel draait nu op volle toeren om de ziekte, welke de vogel bij zich heeft te bestrijden. Dit kost hem zeer veel energie. De vogel zal dan ook elke overbodige inspanning achterwege laten en zich alleen zo af en toe naar de voer en of waterbak begeven, om daarna weer terug te keren naar zijn stok, om daar weer verder te slapen. In het laatste stadium zal de vogel op de grond gaan zitten omdat hij de kracht niet meer heeft om te vliegen. In dit geval is de vogel al ten dode opgeschreven, omdat hij na het gebruiken van zijn vet- reserve, nu ook zijn spiermassa opgebrand heeft.

VOORKOMEN VAN ZIEKTEN
Voorkomen is beter dan genezen luid het spreekwoord!
Een goede huisvesting is uitermate belangrijk om uw vogels gezond te houden, evenals een goede voeding. Zo is het verstandig om de vogels elke dag een bakje vers drinkwater te verstrekken. Het badwater mag niet als drinkwater gebruikt worden omdat daar nog wel eens uitwerpselen in terecht komen. De uitwerpselen van een zieke vogel kunnen ziekte kiemen bevatten welke dan door andere vogels opgenomen kunnen worden. Een op het oog gezonde vogel kan reeds drager zijn van een virus of infectie zonder dat het zichtbaar is. In een dergelijk stadium is de vogel echter wel in staat een andere vogel te besmetten. De effecten daarvan vinden wij vaak bij aankoop van nieuwe vogels. Het is dus raadzaam om een pas aangekochte vogel eerst voor een periode van 6 weken apart te houden en goed te observeren, alvorens hij bij de rest van uw vogels geplaatst wordt. Ook vogelbeurzen kunnen een probleem zijn, dat vogels door andere tentoongestelde vogels besmet worden.
Zelfs als bezoeker van een beurs zou u een vogelziekte mee naar huis kunnen nemen, doordat u een virus-dragende parasiet afkomstig van één van de tentoongestelde vogels, p/o meeneemt (onder schoenen bijv.), met alle gevolgen van dien.

GENEZEN
Allereerst dient u er voor te zorgen dat u een kleine huis apotheek aanlegt met o.a. een multi-vitamine oplossing, een pincet,schaartje,loupe.
een middel tegen bacteriën, b.v. tetracycline,
een middel tegen protozoa, b.v. Esb3,
een middel tegen wormen, b.v. fenbendazole,
een middel tegen parasieten, b.v. pyretrine,
een bloedstollend middel b.v. ijzerchloride,
ontsmettingsmiddelen b.v. Halamid en jodium.
Verschillende op basis van kruiden gemaakte homeopathische medicijnen kunnen ook gebruikt worden.

Vervolgens dient u een ziekenkooi in uw bezit te hebben. Deze kan vrij eenvoudig zelf gemaakt worden door een vogelkooi te nemen met aan de voorkant een traliewerk, de rest van de kooi dient gesloten te zijn. Plaats in b.v. de rechterkant van de kooi een klein lampje van ± 25 watt, boor in de linker wand een gat van 10 cm en plaats hiervoor een stukje volièregaas. Monteer ook enkele zitstokken. Plaats deze beneden en bovenin de kooi,het lampje dient bij de laagste stok geplaatst te worden. Op deze manier kan de vogel zelf de warmte van de lamp opzoeken als hij daar behoefte aan heeft. Tevens is het aan te bevelen om aan de voorzijde van de kooi een plaatje transparant perspex aan te brengen. Voor het behandelen van een zieke vogel is er keuze uit een hele reeks antibiotica en sulfonamiden bevattende middelen. Ook homeopathische middelen komen natuurlijk in aanmerking om uw vogels te genezen. Het bezoek aan een (vogel)dierenarts moet, als u niet weet welke ziekte de vogel heeft zo spoedig mogelijk plaats vinden. Vooral bij infectieziekten is het van belang, dat de behandeling in een vroeg stadium begonnen wordt.

NUTTIGE TIPS BIJ HET BEHANDELEN VAN ZIEKTE
Plaats de zieke vogel direct apart, het liefst in een ziekenkooi.
  • Ga nooit zelf experimenteren met medicijnen.
  • Maak in het geval van een antibioticakuur de hele kuur af.
  • Geef de vogel na het behandelen met medicijnen een vitaminekuur.
  • Houd de vogel na genezing van de ziekte nog ± 2 weken apart alvorens u hem weer terug zet bij zijn soortgenoten.
Zoals u inmiddels wel begrepen heeft is dit maar een zeer beknopt overzicht m.b.t. het verzorgen van een zieke vogel. Ons advies is dan ook koop enkele boeken over voeding, huisvesting en het behandelen van zieke vogels.

Bron; www.volierevogels.nl