Text Size
  • IMG 3509a
  • IMG 3384a header
  • IMG 3444a
  • Header 2
  • Header 1

Meldpunt Vogeldiefstal

Meldpunt vogeldiefstal logoNadat op onze FB groep Volière Vogelhouders opnieuw werd gemeld, dat de vogels van een van onze leden uit de volière waren gestolen, hebben we besloten hier wat aan te gaan doen! We zijn het zat dat onze volières worden leeg geroofd! Het stelen van vogels is een misdrijf wat niet alleen een geldelijke waarde betreft. Vaak betreft het vogels die door de eigenaar met grote zorg zijn gefokt/gehouden en daardoor een grote emotionele waarde hebben. Voor veel vogelliefhebbers is het een hobby waar ze jarenlang van genieten en ieder vogeltje kennen.

Inmiddels hebben we een openbare FB groep Meldpunt Vogeldiefstal https://www.facebook.com/groups/1093917317306833/?fref=ts (of klik op de foto van het Meldpunt rechts op de website, met eronder het overzicht van gestolen vogels). Een mailadres; Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..
Is er een professioneel Logo ontworpen, een flyer gedrukt welke op Vogelmarkten en bij handelaren is rond gedeeld, hebben we contacten gelegd met belanghebbenden en sponsors.

Doel van deze groep is Vogeldiefstal zo snel mogelijk openbaar te maken, om andere vogelliefhebbers te waarschuwen, zodat zij alert kunnen zijn bij eventuele aankoop.

Vaak gaat het om Europese Cultuurvogels en/of bijzondere vogels, maar we horen steeds meer dat ook de veel gehouden vogelsoorten aantrekkelijk blijken te zijn voor het dievengilde.

Neem goede voorzorgen om diefstal erg moeilijk te maken zoals;
Sloten op de volière en binnenverblijven, alarminstallatie, camera's, schrikdraad. e.d.
Houd een vogeladministratie bij met alle ringnummers van de eigen kweekvogels en aankoop.
Om deze reden en identificatie is het zeer belangrijk de vogels te ringen met officiële Bondsringen. Dan is een vogel altijd te herkennen door het lidnummer van de kweker dat op die ringen staat vermeld.
Wanneer vogels teruggevonden worden maar niet geringd zijn, is het bijzonder lastig te bewijzen dat het jouw vogels zijn. Een kleurring geeft geen bewijs. Nog geen lid van een plaatselijke vogelvereniging aangesloten bij een bond waar je ringen kan bestellen? Er is ook de mogelijkheid om verspreid lid te worden van de NBvV om ringen te bestellen. Je ontvangt dan ook elke maand een interessant blad over vogels. http://www.nbvv.nl/ 
Voor Park- en Sierwatervogels kan je deze bestellen bij de ringendienst van;
Aviornis International Nederland. http://www.aviornis.nl/over-aviornis/ 

Maar ook wanneer de vogels niet voorzien zijn van een officiële ring, vragen wij diefstal op de FB groep te melden. Door op te geven hoeveel en over welke soorten het gaat en eventueel foto's of kenmerken, zal een betrouwbare handelaar toch argwaan krijgen als dergelijke vogels ineens worden aangeboden. Vooral wanneer hij regelmatig deze groep bezoekt.

Wat te doen als je er achter komt, dat de volière/het vogelverblijf leeg is? Geef diefstal altijd z.s.m. aan bij de politie en de Vogelbond/organisatie waar je lid van bent. Plaats zo snel mogelijk en volledig een bericht op de FB groep om zoveel mogelijk vogelliefhebbers en handelaren te bereiken.

Handleiding voor het plaatsen van berichten; zie het Overzicht op Meldpunt Vogeldiefstal
Dus de categorie, de soort, het aantal van die soort, ringnummers.
Plaats indien mogelijk ook foto's van de vogels en vermeld daarbij bijzondere kenmerken.

Wij vragen Handelaren bij aankoop van vogels de aanbieders zich te laten legitimeren en altijd de ringnummers van de vogels te controleren op soort en ringnummers die door gedupeerden op onze lijst Overzicht Meldpunt Vogeldiefstal of de diefstalpagina van de Bonden zijn geplaatst.

Over niet te lange tijd hopen wij een App te hebben met het overzicht en ringnummers van gestolen vogels waarmee dit gecontroleerd kan worden. Organisaties van Vogelmarkten vragen wij alle deelnemende handelaren zich te laten legitimeren en registreren en op de verkoopkraam de naam van de handelaar duidelijk kenbaar te maken. Degenen die hier bezwaar tegen maken, hebben duidelijk wat te verbergen.

Door samenwerking van vogelliefhebbers met Vogelbonden, betrouwbare handelaren en Vogelmarkten moeten wij diefstal en illegale handel uit onze hobby verbannen. Het is in het belang van allen, dat vogelliefhebbers de hobby en het plezier in het houden van vogels kunnen blijven behouden.

MET ELKAAR BEREIKEN WE MEER!

Alle gedupeerden, waarvan vogels zijn gestolen, kunnen dit op de Facebook groep https://www.facebook.com/groups/1093917317306833/?fref=ts  of het mailadres ; Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. melden. 

Het overzicht van gestolen vogels die op dit moment bij ons gemeld zijn,vindt je op;
http://www.kvvv.nl/.../v.../Overzicht-Meldpunt-Vogeldiefstal.pdf  en op www.kvvv.nl

Ook onze zuiderburen roepen wij op de FB groep regelmatig te bezoeken. Voor ons, maar zeker voor dieven bestaan geen grenzen!