Text Size
  • IMG 3509a
  • IMG 3384a header
  • IMG 3444a
  • Header 2
  • Header 1

Papegaai of parkiet

De parkieten, kaketoes, Ara’s, Lorie’s, papegaaien vallen allemaal onder de familie papegaaien. Het verschil tussen een parkiet en een papegaai is meer taalkundig dan biologisch. Biologisch behoren ze allemaal tot dezelfde soort en is het onderscheidt willekeurig. Wil je bepalen wat een parkiet of papegaai is naar de hand van de lengte van de staart, dan zouden Ara's parkieten zijn. Wil je de grote van de vogel als maatstaf nemen dan zijn Forpussen parkieten. Ook wordt het verschil in verschillende talen anders gelegd zo noemen wij de Berg parkiet een parkiet maar de Australiërs noemen hem Regent parrot. De Ara is een aparte soort net als de Kaketoe maar in een aantal boeken staat geschreven dat de Ara de grootste parkiet ter wereld is!

De familie papegaaien is onderverdeeld in verschillende groepen. De echte papegaaien, herkenbaar aan hun korte staart en wat plompe bouw, je hebt hele kleine papegaaien( b.v. Forpussen, Agaporniden) maar ook hele grote (Muller of Keizers Amazone), het zijn vaak betere klimmers dan vliegers, hun eetgebied ligt vaak niet ver van hun slaapplaats.

Kaketoes, herkenbaar aan hun kuif en korte staart, typisch is dat bij de meeste van deze soorten niet alleen de pop maar ook de man de eieren bebroed.

Lorie’s, Fruit en nectar etende soorten, herkenbaar aan hun borstelachtige tong en vaak prachtige felle kleuren.

Parkieten, herkenbaar aan hun slanke bouw en lange staart, je hebt ze in alle maten en kleuren van Grasparkiet (18cm) tot de Grote Alexanderparkiet (65cm), goede vliegers, de Australische binnenlandse steppe soorten moeten vaak grote afstanden vliegen om aan eten en vooral om aan drinken te komen.

Een status apart heeft wel de Valkparkiet, hij/zij heeft de slanke bouw en lange staart van een parkiet maar de kuif en de broedgewoonte (man en pop broeden) van de Kaketoe.

Ara’s hebben net als de parkieten een slanke bouw en een lange staart, het onderscheid is de naakte wangvlek, goede vliegers hun eetgebied ligt vaak ver van hun slaapplaatsen.

De Ara’s onderling zijn ook weer verdeeld in groepen, de z.g. echte Ara’s met grote naakte wangvlekken en de blauwe Ara’s (b.v. Hyacint ara’s), daarnaast heb je nog de z.g. dwergara’s, deze zijn overwegend groen van kleur.
Aras in vluchtAlexanderparkiet Psittacula alexandribonte boertje Poicephalus senegalusGeelsnavelloriInka kaketoe of Inca kaketoe Lophochroa leadbeateriHalsbandparkieten met jongen