Text Size
  • IMG 3509a
  • IMG 3384a header
  • IMG 3444a
  • Header 2
  • Header 1

Tips Roy Naus (deel 2)

Planten voor buiten de volière.
Veel planten,struiken en bomen trekken insecten zoals bladluizen, vlinders e.d. aan. Door veel vogelsoorten zoals insecteneters worden deze graag gegeten, en (zeker in de broedperiode) is het ook een goede aanvulling als dierlijk eiwit voor zaadeters en hun jongen.

Foto 1; Rode Zonnehoed,
Deze plant geeft zaden die vogels graag eten en dragen bij aan een goede darmflora. Daarbij trekt de Rode Zonnehoed insecten en vlinders aan. (Geef alleen de bloemen, geen bladeren of stengels.)

Foto 2; Hibiscus,
De Hibiscus trekt bladluizen, insecten en vlinders aan. Je kunt de bladeren vol met bladluizen aan de vogels geven, maar niet de bloemen of stengels.

Foto 3; Rozenstruik,
Rozen trekken ook bladluizen aan. Geef alleen bladeren met luizen, geen stengels of bloemen omdat er doorns aan zitten. Let op! Voor alle planten geldt overdaad schaadt ! Plaats deze planten alleen buiten de volière, nooit er in, dan eten de vogels ze op, worden ziek en verwonden zich aan de doorns. Snoei daarom ook tijdig, om het tegen het gaas groeien van de planten te voorkomen. Het is een bijkomend voordeel dat het een mooi aangekleed geheel wordt en de vogels rust krijgen, doordat ze meer beschut zitten.

Rode zonnehoedhibiscusflowersroos
Foto 1                                                           Foto 2                                               Foto 3

Planten in de volière.

Foto 1; Conifeer (teju brabant),
In Coniferen kunnen de vogels zich goed verstoppen, u zult ze daar regelmatig in horen fluiten/zingen. Ze nestelen er ook graag in. Het beste is het coniferen achter in de volière plaatsen, omdat ze vrij groot worden. Coniferen trekken eveneens insecten en nacht vlinders aan. Als extra voordeel heb je ook nog eens blijvend groen in de volière en sommige vogelsoorten hebben hierdoor in de winter geen vorst vrij nachthok nodig, zoals de Putter, Goudvink en de Barmsijs. (Het is echter wel beter om een tocht vrij nachthok te hebben.)

Foto 2; Vlinderstruik (dwerg)
Deze struik trekt vlinders en andere insecten aan. De struik biedt ook nest- en verstop- mogelijkheden voor de vogels. De beste plaats voor de dwerg Vlinderstruik is in het midden van de volière, omdat deze niet zo hoog wordt, als de "normale"Vlinderstruik. Deze struik geeft ook nog mooie bloemen geeft in de zomer, wat erg mooi staat in de volière.

Foto 3; Spar (kerstboom)
Deze biedt nest- en verstop mogelijkheden voor de vogels. De zaden van de Spar worden graag gegeten door de vogels. De boom trekt diverse insecten aan. De beste plaats is achter in de volière omdat hij nogal groot wordt. Het is een groenblijver, wat mooi staat in de volière, en hierdoor sommige vogelsoorten in de winter geen vorst vrij nachthok nodig hebben. Zoals de Putter, Goudvink en de Barmsijs. (beter is om wel een tocht vrij nachthok te hebben.)

conifeer teju brabantVinderstruikspar
Foto 1                              Foto 2                                                        Foto 3

Let wel op dat de planten regelmatig water nodig hebben en onderhoud mag ook niet worden vergeten, anders overwoekeren ze de hele volière en dat is niet de bedoeling. Kunst planten zijn ook een leuke, altijd groenblijvende mogelijkheid om in de volière te plaatsen. Diverse klimplanten zijn geschikt voor in de volière. Deze beschrijf ik speciaal niet omdat de groeistengels ook schade kunnen aanbrengen aan het gaas of hout. Zelfs aluminium kunnen ze uit elkaar drukken. Dit kan weer lijden tot gaten in de volières en is er kans dat de vogels weg vliegen, of ongenode gasten,zoals roofdieren (muizen/wezels/marters) makkelijk de volière binnen kunnen komen. Dat wil niemand!!!

Noot Redactie;
Andere gevaren voor vogels zijn o.a.;
Damp die vrijkomt bij het gebruik van pannen met een Teflon laag
Damp van Wierook en Luchtverfrissers
Cafeïne en Chocolade
Avocado's
Kersenpitten