Text Size
  • IMG 3509a
  • IMG 3384a header
  • IMG 3444a
  • Header 2
  • Header 1

Tips Roy Naus

Dit zijn een aantal tips en ervaringen die ik de afgelopen jaren geleerd heb.

Tip 1
In de winter kun je beter sneeuw geven dan water want dat bevriest toch. Vogels in de vrije natuur eten namelijk ook sneeuw.

Tip 2
Maak broedkooien in plaats van hagelwit eens lichtgroen. Veel vogels zullen rustiger worden. Vooral jonge vogels die net uitgevlogen zijn zien dan niet hun eigen schaduw op de wanden.

Tip3
De vogels ontwormen doe je het beste door op een klein stukje appel wat ontwormings middel te doen In dat geval hoef je de vogels niet te vangen en voorkomt het stress.

Tip 4
Als vogels de eitjes opeten doe je wat sambal in een uitgeblazen eitje. Ze zullen het dan wel afleren. Of leg wat kunsteitjes in het nestje of op de nestbodem Werkt prima.

Tip 5
Geef de vogels eens verse of oude afrikaantjes (de bloemen worden ook wel stinkertjes genoemd). Dit werkt worm remmend en de kanaries komen mooi op kleur .Ze eten de planten bijna helemaal op.

Tip 6
Doe wat fruit in een oud ijsbakje. Prik er wat gaatjes in en doe er wat fruit met vers gras erover in. Na een paar dagen komen er fruitvliegjes uit waar de vogels je dankbaar voor zullen zijn.

Tip7
Bloedluis en mijt is eenvoudig te bestrijden met roofmijt. Deze eten het ongedierte op en komen ook tussen alle kieren, eerst zal het lijken of er veel meer luizen zijn, dat komt doordat deze uit de kieren gejaagd worden. Wanneer alle luizen en mijten opgegeten zijn (ongeveer 2 weken), zullen de roofmijten de grond weer intrekken. Vogels en de jongen hebben geen last van de roofmijt. Er mogen nog geen bestrijdingsmiddelen gebruikt zijn in de kooi/volière.

Tip 8
Het is handig om de nachthokken van binnen niet te schilderen, anders krijg je namelijk condens aan de binnenkant van het hok. Als de binnenzijde van het nachthok niet geschilderd is, heb je hier geen last van!

BRANDNETEL.
Misschien is de brandnetel wel het beste kruid dat u aan uw vogels kunt geven. Een tot tweemaal per week vers sap of thee van brandnetels geven doet wonderen.

Het beste is om verse brandnetels te plukken. In het vroege voorjaar, wanneer de brandnetels opkomen, branden ze (nog) niet als je ze plukt. Dan kan je ze dus met blote handen plukken. Brandnetels bevatten kali, kalk, natrium, ijzer, mangaan, zwavel, chloor, en magnesium. Ze bevatten veel vitamines, vooral vitamine A. Brandnetels zijn dus allereerst een goed middel om kwalen, ontstaan door een tekort aan vitaminen te voorkomen en te genezen. Ze voeren water af, laxeren en voeren achtergebleven stofwisselingsslakken af en reinigen het bloed. Bovendien bevatten brandnetels het enzym secretine. Dit enzym werkt bevorderend op de maag en ingewandsklieren, waardoor het voedsel beter verteerd wordt.

In het algemeen wordt er thee gezet van brandnetel bladeren. Een goede handvol op een liter water is de gebruikelijke dosering. Thee gezet van de wortels werkt sterker en wordt aangeraden, wanneer er sprake is van slijm in de luchtwegen. Het sap van de wortels kan worden uitgeperst en aan de vogels worden verstrekt.

Op deze bovenstaande toepassingen van brandnetels zullen uw vogels positief reageren.

Kruiden die helpen wanneer je je aan brandnetels hebt gebrand;
In de directe omgeving van brandnetels staat het kruid wat dit kan verhelpen meestal dicht bij. Dat is Weegbree of Veldzuring. De blaadjes hiervan even kneuzen en op de plek van brandnetel brand wrijven. Ook het sap uit de steel van de brandnetel zelf kan dit verhelpen.

VOORKOMEN VAN BLOEDLUIS IN NESTEN
Om te voorkomen dat je last krijgt van bloedluizen in de nesten kun je goed ruikende paardenharen geven. Zorg er wel voor dat de paarden niet pas gewassen of met een insecten spray zijn bespoten, dan werkt het namelijk niet. Gebruik alleen de korten haren uit de borstel, zeker niet van de manen of de staart. Staart en maan haren zijn veel te lang en kunnen aan de vogels blijven hangen en zijn net zo scherp als vislijn, de vogels kunnen zich er lelijk aan verwonden en dat wil niemand.

KLEURSTOFFEN
Kleurstoffen komen van nature in tal van voedingsmiddelen voor, zoals in wortelen, boerenkool, bessen, vruchten en vis. Met een moeilijk woord worden deze natuurlijke kleurstoffen, carotenoïden genoemd. Carotenoïden lopen qua kleur uiteen van citroengeel tot tomatenrood en hebben allemaal een verschillende naam meegekregen. Zo kennen we bijvoorbeeld luteïne, zeaxanthine, canthaxanthine, capsanthine enz.

De natuurlijke kleurstoffen lopen dus uiteen van citroengeel tot tomatenrood. Dat betekent dat niet alle kleur aan vogels veroorzaakt wordt door deze natuurlijke kleurstoffen. In het algemeen geldt dit alleen voor de gele, oranje en rode tinten van vogels. Deze natuurlijke kleurstoffen, die we dus carotenoïden noemen, worden opgenomen in de groeiende veren van vogels. De meest voorkomende natuurlijke kleurstof bij vogels islLuteïne is een carotenoïde, een gele kleurstof.. Luteine is o.a verantwoordelijk voor de gele kleur van de kanarie maar ook voor de gele kleur van de eidooier van onze vogels!
Canthaxanthine is naast xanthophyl carotenoïde (caroteen) een andere natuurlijke kleurstof is verantwoordelijk voor de rode kleur van flamingo´s maar ook voor de kleur van roodfactorige kanaries!
Uit bovenstaande zal duidelijk zijn dat het erg belangrijk is dat je de vogels zoveel mogelijk het voedsel geeft dat ze normaal in de vrije natuur ook eten. Je vogels zullen dan op de tentoonstelling hoge ogen kunnen gooien op het onderdeel 'kleur'. Het is wel belangrijk om te weten dat carotenoïden gevoelig zijn voor licht, lucht (zuurstof) en hoge temperaturen. Vogels die voor een groot deel hun kleur te danken hebben aan deze natuurlijke kleurstoffen worden daarom door veel kwekers binnenshuis gehouden om te voorkomen dat ze door het daglicht bleker van kleur worden en dus op de tentoonstelling minder goed voor de dag komen.

KNOFLOOK
Knoflook verjaagt alle kwade stoffen en ziektekiemen, maakt de bloedvaten schoon, verwijdt de vaten die het hart voeden, reinigt de darm grondig en gaat door tot alles schoon en op orde is. Onderschat de waarde van knoflook niet. Misschien is het de moeite waard een paar teentjes in uw eigen tuin of op de vensterbank uit te poten en te laten groeien. De knoflookbollen die wij in de winkel kopen zijn maar al te vaak met onkruid bestrijdende middelen behandeld of op met kunstmest behandelde grond geteeld. Aan zulke knoflookteentjes hebben we niet zo gek veel, die doen de vogels meer kwaad dan goed! Koop liever biologisch geteelde zuivere bolletjes om te poten, om volledige profijt van dit kruid te hebben. Knijp een teentje op een liter drinkwater uit, of zet het er samen met tijm en salie thee van.
Pas op dat je de vogels niet te veel knoflook geeft. De mest wordt dan minder goed en de vogels gaan er wat 'rauwer' uit zien. Eenmaal in de week is ruim voldoende.

Roy Naus.